Ο έμπειρος εκπαιδευτής Κατάβασης φαραγγιών Μάνος Πετράκης μας μιλά για το canyoning και μας εξηγεί γιατί η Κρήτη είναι ο ιδανικός τόπος να το ανακαλύψετε.
Συνέντευξη για το περιοδικό MINOAN WAVE των Μινωικών Γραμμών από την δημοσιογράφο Αστερόπη Λαζαρίδου.
Μίλησέ μας για την εντυπωσιακή σου ενασχόληση. Πόσα χρόνια ασχολείσαι με την κατάβαση σε φαράγγια της Κρήτης, τι σε έκανε να ερωτευθείς με αυτή τη διαδικασία, ποια είναι τα στοιχεία που σου χάρισε από άποψη αυτογνωσίας;
Το canyoning είναι μια δραστηριότητα που κερδίζει όλο και περισσότερο κόσμο, καθώς δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσει κανείς μοναδικά και εν πολλοίς άγνωστα μέρη, απροσπέλαστα ως και πριν λίγα χρόνια.
Η πρώτη μου επαφή με τη δραστηριότητα έγινε πριν 15 χρόνια όταν, όντας ήδη ενεργός σπηλαιολόγος και λάτρης των δραστηριοτήτων υπαίθρου, διέσχισα το πρώτο μου φαράγγι που απαιτούσε τη χρήση σχοινιών.
Ερχόμενος πρώτη φορά σε επαφή με καταρράκτες, άγνωστους γεωλογικούς σχηματισμούς, επιβλητικούς κάθετους βράχους διαφορετικών πετρωμάτων και χρωματισμών, φυσικές τσουλήθρες και πισίνες, εντυπωσιάστηκα από το φυσικό ανάγλυφο και ερωτεύθηκα την αίσθηση ελευθερίας που σου δίνει η κατάβαση με σχοινί. Έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι εξερεύνησης νέων άγνωστων τόπων που μετράει περισσότερες από 1000 καταβάσεις σε φαράγγια όχι μόνο της Κρήτης και της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Η διάσχιση φαραγγιών είναι μια δραστηριότητα που μου χάρισε έντονες εμπειρίες, άλλαξε τον τρόπο ζωής μου και τον τρόπο σκέψης, με έφερε πιο κοντά στη φύση και τον πραγματικό μου εαυτό. Μου αποκάλυψε ικανότητες που δεν γνώριζα ότι διέθετα διευρύνοντας τις γνώσεις μου και εμπνέοντάς με να ασχοληθώ με την εκπαίδευση.
Ανάφερέ μας μερικούς από τους ωραιότερους προορισμούς κατάβασης σε Ηράκλειο, Χανιά και σε άλλα μέρη της Κρήτης. Ποια είναι τα προσωπικά σου αγαπημένα και γιατί;
Μερικά από τα ωραιότερα φαράγγια της Ελλάδας, βρίσκονται στην Κρήτη. Ο νομός Ηρακλείου διαθέτει κάποια από τα κορυφαία φαράγγια του νησιού όπως η Πορτέλα, η Άρβη, η Παναγιά, η μεγαλοπρεπής Λάπαθος και το Καβούσι, χωρίς φυσικά να υπολείπονται σε ενδιαφέρον και τα υπόλοιπα. Το πιο απολαυστικό, παιχνιδιάρικο και ταυτόχρονα απαιτητικό φαράγγι του Ηρακλείου θεωρώ ότι είναι η Πορτέλα. θα το χαρακτήριζα ως φυσικό υδάτινο πάρκο, με πιο ξεχωριστό σημείο της το σιφόνι.
Τα Χανιά διαθέτουν πολλά και απαιτητικά φαράγγια λόγω του δυσπρόσιτου αναγλύφου και της μεγάλης έκτασης των Λευκών Ορέων. Ο Μαλαχάς, ο Κλάδος, ο Καλόκαμπος και η Πέρδικα είναι μερικά από τα πιο εντυπωσιακά και δύσκολα τεχνικά, φαράγγια της Κρήτης, με την Πέρδικα να διαθέτει τον μεγαλύτερο καταρράκτη του νησιού (240μ.). Φυσικά υπάρχουν φαράγγια στην περιοχή των Χανίων πιο φιλικά, τόσο για αρχάριους όσο και για αυτούς που θέλουν να δοκιμάσουν απλώς την εμπειρία. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Διπλοχάχαλο που καταλήγει στα Σεϊτάν Λιμάνια.
Μιλώντας για canyoning στην Κρήτη, δεν μπορεί κανείς να μην αναφέρει τον «βασιλιά» των φαραγγιών, τον Χα, ο οποίος εξάπτει τη φαντασία και μόνο αντικρύζοντας την έξοδό του. Από τα υποβλητικότερα φαράγγια, με ύψος τοιχωμάτων μεγαλύτερο των 300μ. και 24 καταβάσεις, θεωρείται ο απόλυτος προορισμός για έμπειρους καταβάτες και το καμάρι του Λασιθίου. Ιδανικά για πρώτη εμπειρία είναι ο Μυλωνάς και ο Περιστεράς, με τον τελευταίο να αποτελεί την αγαπημένη μου κατάβαση στην περιοχή.
Η Κρύα Βρύση, η Ρεχτάρα, ο Καμινόλακκος, το Κακοπέρατο στον Άγιο Βασίλειο και ο Σμιλές είναι από τους ωραιότερους προορισμούς του Ρεθύμνου, με τα δύο τελευταία να αποτελούν αγαπημένες καταβάσεις νέων εξερευνητών. Προσωπικά πάντως θα ξεχώριζα την Κρύα Βρύση και τη Ρεχτάρα καθώς διαθέτουν τα μεγαλύτερα ραπέλ 95μ. και 55μ. αντίστοιχα.
Ο βαθμός δυσκολίας διαφέρει από φαράγγι σε φαράγγι; Τι πρέπει να ξέρει και να διαθέτει κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την κατάβαση φαραγγιών; Ποιες είναι οι αρετές που πρέπει να έχει σαν άνθρωπος πέρα από μία καλή φυσική κατάσταση;
Ο βαθμός δυσκολίας διαφοροποιείται και διαμορφώνεται ανάλογα με την παροχή νερού, το ύψος των καταβάσεων και τον χρόνο που απαιτείται για τη διάσχισή τους. Απαιτείται μέτρια φυσική κατάσταση και γνώση κολύμβησης στα περισσότερα υγρά φαράγγια. Τα υπόλοιπα μαθαίνονται κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και οι γνώσεις εμπλουτίζονται με τη συνεχή ενασχόληση. Η ομαδικότητα, η καλή διάθεση και προαίρεση καθώς και ο σεβασμός για το περιβάλλον είναι απαραίτητες αξίες που πρέπει να διαθέτει όποιος θέλει να ασχοληθεί.
Υπάρχει κόσμος που σου λέει ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έχει ξεπεράσει τις φοβίες σου;
Βασικό χαρακτηριστικό της ενασχόλησης είναι η τόνωση της αυτοπεποίθησής σου και η υπερνίκηση των φόβων σου. Συνηθέστερη όλων η ακροφοβία. Γνωρίζω άτομο που δεν μπορούσες να βγει στο μπαλκόνι του, παρακολουθώντας το σεμινάριο αρχαρίων στην κατάβαση φαραγγιών όχι μόνο εξοικειώθηκε με την έκθεση στο κενό αλλά συνέχισε ως το επίπεδο του αυτόνομου «Φαραγγά».
Μοιράσου μαζί μας ένα περιστατικό κατάβασης που θα σου μείνει αξέχαστο.
Η πρώτη φορά που πέρασα μέσα από ουράνιο τόξο! Παρόλο που φαντάζει σαν παιδικό όνειρο είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο στα φαράγγια λόγο της διάθλασης του φωτός μέσα από τα πρίσματα που δημιουργεί η υδρονέφωση στους καταρράκτες.
Πώς θα περιέγραφες με 3 λέξεις την εμπειρία της κατάβασης σε κάποιον που θέλει, αλλά διστάζει να το τολμήσει;
Ζήσε την εμπειρία !!!
Τα καλύτερα πράγματα στην βρίσκονται στην άλλη πλευρά του φόβου σου.
Ποιο είναι το δικό σου πιο αγαπημένο μέρος σε ολόκληρη την Κρήτη;
Δύσκολο να διαλέξεις αγαπημένο μέρος σε ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις. Μία «μικρή Ήπειρο» θα έλεγε κανείς που σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις σκι στον Ψηλορείτη και σε μία ώρα να κάνεις μπάνιο στην θάλασσα. Κρυστάλλινα τυρκουάζ νερά, ιερά σπήλαια, γραφικοί οικισμοί, μικρές κρυφές οάσεις και επιβλητικά φαράγγια συνθέτουν ένα μνημειώδη τόπο. Βέβαια το περισσότερο δέος το έζησα αντικρίζοντας πρώτη φορά των καταρράκτη του Μάστορα ύψους 215μ που εκβάλει μέσα στο φαράγγι του Χά.
Τέτοιου είδους δραστηριότητες, είναι πλέον σε θέση να δυναμώσουν ακόμη και τον τουρισμό του νησιού;
Οι δραστηριότητες αυτές ενισχύουν το τουριστικό προφίλ του νησιού προσφέροντας νέες εμπειρίες στους επισκέπτες εναρμονισμένες απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον. Παράλληλα διευρύνουν την τουριστική περίοδο, αυξάνουν των αριθμό επισκεπτών και αναβαθμίζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Μπορείς να μας αναφέρεις κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας για τους ενδιαφερόμενους καθώς και τα social που θα ήθελες να αναφέρουμε για να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι.
Μία μικρή γεύση των δραστηριοτήτων μπορεί κανείς να πάρει μέσα από την ιστοσελίδα canyoningcrete.com και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης (social media) του Κέντρου Κατάβαση Φαραγγιών Canyoning Crete. Τηλέφωνο επικοινωνίας 0030 6973042802 όπου μπορούμε να δώσουμε περισσότερες πληροφορίες για την συμμετοχή σας σε μια κατάβαση στα Φαράγγια της Κρήτης.
Instagram : Canyoning Crete
Facebook page : Canyoning Crete
Facebook group : Φαράγγια της Κρήτης